Zájezd do Anglie

„Rozmanitá Anglie“ 26. – 31. 5. 2024

V neděli 26.5. se vybraní žáci 9. ročníku společně se svými učiteli angličtiny (Davidem Navrátilem, Renatou Kovářovou a Jitkou Nedbalovou) vydali autobusem na dlouhou cestu do Velké Británie. Cesta proběhla bez problémů a v časných ranních hodinách jsme prošli pasovou kontrolou a nalodili se na trajekt směřující k britským ostrovům. Poté nás již čekala jen 2hodinová cesta do Londýna, který byl naší první zastávkou. Nejdříve jsme se prošli parkem Greenwich a překročili jsme nultý poledník, který tudy prochází, pokochali jsme se krásným výhledem na Londýn a poté přejeli po řece Temži ke slavnému londýnskému hradu The Tower. Zde jsme si prohlédli například korunovační klenoty, prošli se po hradbách a zjistili, proč jsou zde krkavci. Odpoledne jsme zamířili k Tower Bridge, vystoupali jsme do jeho útrob a prošli se po skleněné lávce s výhledem na moderní stavby Londýna. Mezi další zajímavosti, které jsme ten den ještě viděli patří Millennium Bridge, Tate Modern (art museum), St. Paul’s Cathedral a památník velkého požáru v Londýně v roce 1666.

Navečer jsme přejeli do města Northampton, kde na nás čekaly naše hostitelské rodiny, v nichž se žáci ve skupinkách po dvou, třech a čtyřech ubytovali a odpočinuli si před dalším programem. Následující den jsme odjeli do univerzitního města Cambridge, kde jsme si prohlédli King’s College a její úchvatnou kapli. Následovalo městečko Newmarket, zde jsme navštívili hřebčín The National Stud a poslechli si zajímavé povídání místních pracovníků o péči a šlechtění koní. Poslední zastávkou bylo městečko Ely s jednou z nejkrásnějších katedrál v zemi. Večer jsme se opět vrátili do hostitelských rodin na večeři a přespání.

Čtvrtý den nás čekala návštěva středověkého hradu Warwick Castle, kde nás asi nejvíc uchvátila návštěva podzemního vězení (dungeon), kde nás místní herci pěkně postrašili. Viděli jsme i ukázky rytířského turnaje, lukostřelby a sokolnictví. Poté jsme si jeli zamlsat do čokoládovny Cadbury World a dozvěděli se, jak se čokoláda připravuje. Takto posilněni jsme ještě navštívili Stratford upon Avon, kde žil slavný anglický spisovatel William Shakespeare. Večer nás již čekaly naše rodiny na večeři a poslední přespání.

Poslední den našeho pobytu jsme se vrátili zpět do Londýna do centra, kde jsme si prohlédli ty nejznámější památky – Buckingham Palace, Westminster Abbey a Elizabeth Tower se zvonem Big Ben, Trafalgar Square i Piccadilly Circus s jeho billboardy. Všechny památky jsme ovšem už předtím viděli z výšky z proslulého London Eye. Procházku jsme zakončili v čínské čtvrti, kde jsme měli zasloužený odpočinek a rozchod k zakoupení suvenýru a občerstvení na zpáteční cestu domů. Abychom měli změnu, tak místo trajektu jsme jeli tunelem pod kanálem La Manche a pak už přes Francii, Belgii a Německo do ČR.

Všichni jsme si zájezd velmi užili a poznali spoustu nových míst, lidí a zvyků. Díky patří i řidičům a průvodci, kteří nás celou dobu provázeli. A i když ne vždy šlo vše hladce a dle plánu, byla to pro nás všechny velmi cenná zkušenost, na kterou budeme dlouho vzpomínat.

zapsala: Renata Kovářová

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..